Bál pro zámek přinesl deset tisíc, památkáři pokračují v opravách

26.1.2014 | autor: Kristýna Bublová | zdroj: týdeník 5plus2

ČEČOVICE – „Jinak než kulturou si peníze nevyděláme,“ přiznávají členové Českého svazu ochránců památek, kteří pečují o zámek v Čečovicích. A tak se snaží, jak to jen jde. Naposledy uspořádali Country bál, který se konal ve Staňkově a velmi se prý vydařil.

„Návštěvníci se bavili, tančili, soutěžili. Tombola byla bohatá. Podařilo se vybrat zhruba deset tisíc korun,“ řekla spokojeně Miroslava Šusová.

Peníze prý budou použity na rekonstrukci dřevomorkového stropu ve východním křídle zámku. „Záklopový strop v přízemí tohoto křídla byl napaden dřevomorkou, protože do zámku po požáru deset let zatékalo. Poslední ´majitelé´ neudělali ani provizorní střechu. Nakonec jsme se rozhodli, že trámy z roku 1700 nebudeme úplně likvidovat, ale budou nahrazeny, doplněny a tam, kde to bude možné, se chemicky ošetří,“ vysvětlila Šusová.

Českému svazu ochránců památek se na to podařilo získat dotaci z ministerstva kultury. Zbytek ale musí hradit ze svých zdrojů. „Rádi bychom letos opět požádali ministerstvo o další dotaci, abychom mohli místnost dodělat,“ dodala Šusová, která zároveň předeslala, že co se kulturního dění kolem Čečovic týká, byl country bál letos pouhým začátkem.

Autor: Kristýna Bublová