Zámek v Čečovicích – spasila nová střecha

10.9.2012 13:42 | autor: Helena Bauerová | zdroj: www.domazlicky.denik.cz

Čečovice – Dvanáctimilionová finanční injekce od ministerstva kultury zachránila čečovický zámek před úplným zničením.

Dvanáct milionů korun stála nová střecha, která zachránila čečovický zámek. Aby mohl být kompletně opraven, bylo by třeba dalších sedmdesát milionů korun.

Polorozpadlý zámek v Čečovicích převzal v roce 1998 Český svaz ochránců památek a dodnes se o něj stará. Díky nadšení členky Miroslavy Šusové se i z polorozpadlého zámku stala bašta kultury.

„Když nejdou sehnat peníze na fyzickou hmotu, je třeba, aby zámek žil. K čemu je krásně opravená památka, když se v ní nic neděje. My sice opraveno nemáme, ale už mnoho let zde pořádáme několik významných akcí za rok. Zámeckou sýpku využíváme jako výstavní prostory. Vystavovali zde už takoví umělci, jako je paní Hübnerová, jež byla nadšená. Na nádvoří se v červnu pravidelně pořádají historické víkendy, dnes zde probíhá už pátý ročník folk-coutry festivalu pro pomoc zámku,“ říká Šusová s tím, že osud zámku není lhostejný ani hudebním osobnostem.

„Biskupství Plzeň nám půjčuje zdejší kostel, kde pořádáme benefiční koncerty na záchranu zámku. už zde vystupovali Václav Hudeček, Gabriela Demeterová, Jaroslav Hutka, Štěpán Rak nebo Spirituál kvintet, všichni bez nároku na honorář a velmi ochotně. Všechno stojí na zážitcích, které nemohou žádné peníze nahradit,“ dodává Šusová.

Sama však spolu se svými studenty z plzeňské filozofické fakulty, kde pracuje, a se svým synem zámek čistí. Vynosili tisíce kýblů sutě, která zde byla po požáru v roce 1989.

„Vyhořelo celé východní a jižní křídlo a také část sýpky, kde je unikátní barokní sklep. Do celého zámku celých deset let pršelo, čímž opadaly všechny štuky. Východní křídlo se podařilo v roce 2005 provizorně zastřešit. Jižní křídlo je dodnes podepřeno kůly, aby se nezřítilo,“ popisuje stav zámku Šusová.

Díky nezměrnému nadšení se jim podařilo zachránit renesanční chodbu, v níž vybudovalo před lety JZD záchody Celý prostor byl rozdělen příčkami. Zámek totiž jistou dobu sloužil jako brigádnická ubytovna.

„Dnes je chodba zase v původním stavu. Teď jde o to, co dál. Je třeba dát peníze do statiky, někde vůbec nejsou podlahy a stropy. Když můžeme, žádáme o další peníze, ale ty dnes chybí všude. Jsem velmi šťastná, že nám ministerstvo kultury dalo peníze na střechu, která zámek zachránila před úplným zničením,“ ukončuje Šusová.

Autor: Helena Bauerová

Celou fotogalerii si prohlédněte zde